Ιστορία - Φιλοσοφία

Τι είναι το Kobido
Το Kobido όνομα και λογότυπο είναι κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες. 
Είναι το όνομα μιας γραμμής διαδοχής δασκάλων καθώς επίσης και το όνομα ενός εμπορικού οίκου στη Ιαπωνία όπου προσφέρει γιαπωνέζικη θεραπεία προσώπου εδώ και 540 χρόνια. Το Kobido δεν είναι το όνομα μιας τεχνικής, μιας μεθόδου ή μιας θεραπείας. 
Η γραμμή διαδοχής των δασκάλων του Kobido ξεκινά το 15ο αιώνα οπότε και δημιουργήθηκε η φόρμα από δύο από τους πιο εξειδικευμένους δασκάλους Anma και παραμένει μια από τις πιο προωθημένες φόρμες γιαπωνέζικης θεραπείας προσώπου που σήμερα δίνει τα καλύτερα διαθέσιμα αποτελέσματα.
Η Kobido είναι μια εταιρία όπως τόσες άλλες που προσφέρουν μασάζ προσώπου. Υπάρχουν πολλοί ευρωπαίοι μαθητές του συστήματος Kobido που μελετούν τη μέθοδο μασάζ προσώπου του οίκου εδώ και χρόνια.

Το όνομα Kobido μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον κάποιος έχει περάσει από την εντατική εκπαίδευση και έχει λάβει γραπτή άδεια.

Υπάρχουν πολλές σχολές στην Ιαπωνία που προσφέρουν κάποια μορφή γιαπωνέζικης περιποίησης προσώπου. Πολλές από αυτές βασίζονται σε απλές τεχνικές μασάζ επικεντρώνοντας σε ελαφρό κτύπημα ή διέγερση σημείων shiatsu. 
Το Kobido είναι η παλαιότερη και πιο συστηματοποιημένη φόρμα περιποίησης προσώπου στην Ιαπωνία. Το μασάζ Kobido χτίζεται πάνω σε 48 Αρχαίες Πιστοποιημένες Τεχνικές δίνοντας έμφαση σε ελαφρά ή δυναμικότερα κτυπήματα. 
Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν κάμψη και επαναφορά των χεριών κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, κάποιες μάλιστα εφαρμογές φαίνονται σαν δυνατά κτυπήματα με ανεπαίσθητες αλλαγές στη φορά του χεριού. 
Ένας από τους λόγους που οι πιστοποιημένες τεχνικές Kobido θεωρούνται πρόκληση να τις μάθει κανείς, είναι ότι βασίζονται σε τεχνικές ανταγωνιστικού επιπέδου/ αποτέλεσμα διαγωνισμών μεταξύ των μεγαλύτερων δασκάλων.
Εξ αυτού το Kobido είναι μια παραδοσιακή τέχνη που χρειάζονται πολλά χρόνια για την τελειοποιήσή της και δεν μπορεί να τη μάθει κανείς σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το Kobido διαθέτει πάνω από χίλιες τεχνικές, μερικές από τις οποίες είναι οι συνήθεις τεχνικές περιποίησης προσώπου ή τεχνικές του Anma, ενώ άλλες είναι Αρχαίες Πιστοποιημένες Τεχνικές αποκλειστικές του Kobido.
 Τόσο το σύγχρονο Anma (Genko Anma) όσο και το Kobido προέρχονται από το Koho Anma (την αρχαία φόρμα του Anma). 
Το να θυμάται κάποιος όλες αυτές τις τεχνικές είναι μεγάλη πρόκληση. Για να γίνει πιο κατανοητό το Kobido θα χωρίσουμε αυτές τις τεχνικές σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την εφαρμογή και το σκοπό. 
Π.χ. οι τεχνικές δόνησης εφαρμόζονται με γρήγορη δόνηση των χεριών και των δακτύλων και γενικά χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τη μυϊκή ένταση όσο και για γρήγορη απελευθέρωση των τοξινών από το λεμφικό σύστημα.
Οι διαχωρισμοί θα αρχίσουν να εξαφανίζονται καθώς φτάνουμε σε προχωρημένα επίπεδα εκπαίδευσης του Kobido όταν οι τεχνικές αρχίζουν να κινούνται γρήγορα μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών. Προκειμένου να εκτελεστούν απρόσκοπτα και να συνδυαστούν οι τεχνικές θα πρέπει να κατανοούμε ξεκάθαρα τις τεχνικές κάθε κατηγορίας και το σκοπό που επιτελούν.
Κάποιος που θέλει να θεωρείται επαγγελματίας του Kobido πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάζει αυτές τις πιστοποιημένες τεχνικές.

Το Kobido είναι η πιο προωθημένη τεχνικά μέθοδος περιποίησης προσώπου στη Ιαπωνία και ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό και τις πολυπλοκότερες εφαρμογές. Για να τελειοποιήσει κανείς αυτή την πολύπλοκη τέχνη θέλει πολλά χρόνια. 
Η κατανόηση των αρχών του Kobido δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε μια βασική θεραπεία Kobido. Από τη στιγμή που το Kobido είναι μια τόσο περίπλοκη φόρμα περιποίησης προσώπου, ακόμα και τα αρχικά στάδια εκμάθησης επιτρέπουν ένα υψηλό επίπεδο θεραπείας συγκριτικά με άλλες μεθόδους.
Υπάρχουν πάνω από χίλιες τεχνικές στο Kobido και χωρίζονται σε 48 διαφορετικές κατηγορίες. Σε κάθε κατηγορία βρίσκουμε πολλές παραλλαγές των τεχνικών αυτών με παρόμοια χαρακτηριστικά ανάλογα με το τμήμα του προσώπου όπου εφαρμόζονται και τα προβλήματά του.
Αντίθετα με πολλές από τις τεχνικές του μασάζ Anma, οι 48 Αρχαίες Πιστοποιημένες Τεχνικές του Kobido είναι ειδικά σχεδιασμένες για περιποίηση προσώπου και δεν εφαρμόζονται ως έχουν σε άλλα μέρη του σώματος.
Το Kobido είναι η παλαιότερη μορφή περιποίησης προσώπου στην Ιαπωνία. Ως εκ τούτου καμία από τις πιστοποιημένες τεχνικές του Kobido δεν είναι εύκολη στην εκμάθηση πόσο μάλλον το να αποκτήσεις δεξιότητα. . 
Ο επαγγελματίας που μπορεί να χειριστεί προωθημένες τεχνικές με υψηλό επίπεδο ποιότητας πάντα θα έχει το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών που επικεντρώνονται σε απλούστερες μεθόδους.
Η εκπαίδευση στο Kobido παίρνει πολύ χρόνο και κόπο αλλά όπως κάθε άλλη παραδοσιακή φόρμα, τα αποτελέσματά της και η πρακτική της κάνουν τη διαφορά.